Deel 3: Vijf tips om water te besparen

 1. Sluit toestellen aan op de boiler
  In veel gevallen kan je huishoudelijke toestellen rechtstreeks aansluiten op je boiler. Zo bespaar je niet meteen veel water maar wel veel energie omdat het toestel zelf het water niet meer op hoeft te warmen. Afwassen of wassen met een machine duurt bijgevolg ook minder lang waardoor je ook tijd, geld en water bespaart!
 2. Waterbesparende toestellen
  Als je oude huishoudelijke toestellen moet vervangen of een eerste exemplaar aanschaft, kies dan voor zowel energiezuinige als waterbesparende toestellen. Wasmachines en vaatwasmachines zijn vaak grote waterverbruikers.
 3. Installeer een spaardouchekop en mengkranen
  Installeer een spaardouchekop. Die kan je waterverbruik tot wel 50% verlagen. Mengkranen met één greep zorgen er dan weer voor dat je sneller de juiste temperatuur kan regelen.
 4. Installeer een waterbesparend mondstuk
  Installeer een spaarperlator of bruismondstuk op bestaande kranen. Dit zijn hulpmiddelen die lucht in het water toevoegen, om waterverbruik drastisch omlaag te brengen. Hiermee bespaar je  al gauw zo’n 50% water.
 5. Plaats de waterverwarmer en leidingen dicht bij de kraan
  Als je zelf bouwt of renoveert, zorg er dan voor dat de waterverwarmer en leidingen zo dicht mogelijk bij de bron staan. Dit zorgt ervoor dat je huishoudelijk water sneller opwarmt en er minder water verloren gaat.

Wil je nog meer tips over water besparen? Wil je meer handige tips om zelf water te besparen?
Klik dan hier en hier.