Deel 2: Vijf simpele tips om zelf water te besparen!

  1. Maak gebruik van regenwater

In ons kikkerlandje valt er jaarlijks veel regen uit de lucht en die kunnen we nuttig gebruiken. Veel nieuwe woningen maken bijvoorbeeld al gebruik van regenwater om het toilet door te spoelen of om de was mee te doen. Maar je kan zelf altijd een regenton plaatsen en het water gebruiken om schoon te maken of de planten water te geven!

  1. Was kleding zo koud mogelijk

Veel mensen, vooral van de oudere generatie, wassen uit gewoonte nog op 90°. Met de huidige ontwikkelingen in kwalitatieve wasmiddelen is dit echter niet meer van deze tijd. In principe zou je alle was op 30° of 40° graden moeten kunnen wassen, zeker als je vlekken of gevoelige kleding op voorhand behandelt.

  1. Zorg voor volledig gevulde toestellen

Snel even de vuile lievelingsbroek van dochterlief wassen zodat zij hem morgen weer aan kan trekken. Het gebeurt vaak. Maar zorg ervoor dat je dan genoeg andere was verzameld om je wasmachine op te vullen. Zorg er ook voor dat je vaatwasmachine volledig gevuld is als je deze laat draaien. Een halfvolle machine verbruikt evenveel water als een gevulde. Organiseer de automatische (af)was dus goed. Vermijd ook voorwasprogramma’s of programma’s die extra water verbruiken.

  1. Vermijd de tuinsproeier

Tuinsproeiers kunnen dan wel handig zijn maar als je water wilt besparen zijn sproeiers een overbodige luxe. De tuin sproeien is alleen nodig als het langdurig droog is, wat in ons land eigenlijk zelden voorkomt. Bovendien kan de grond harken al wonderen doen. Het houdt de grond vochtig en geeft onkruid minder kans om te groeien. Als je dan toch per se de tuin wil sproeien, is een kwartier sproeien per week meer dan genoeg. Elke dag (kort) sproeien is niet goed voor je waterverbruik en ook niet goed voor je planten en gazon.

  1. Onderhoud je waterinstallaties

Kranen en leidingen regelmatig onderhouden, kan een groot verschil maken. De kraan regelmatig ontkalken met azijn is bijvoorbeeld al een goed idee. En wanneer de behuizing versleten is, kan je je kraan beter meteen vervangen en natuurlijk het liefst door een besparend alternatief. Afsluitrubbertjes moeten ook meteen worden vervangen als ze versleten zijn. Kleine lekken kunnen voor veel waterverlies zorgen, gemakkelijk zes liter per dag. De stortbak van je toilet moet je ook zeker regelmatig controleren op lekken want dergelijke lekken kunnen je 360 liter water per dag kosten! De moeite waard toch?