Vijf handige tips om zelf water te besparen!

1. Laat de kraan niet lopen

Draai regelmatig de kraan dicht als je even geen water meer nodig hebt. Bijvoorbeeld tijdens het afwassen of tandenpoetsen. Het is soms beter om je afwas in één keer te doen. Regelmatig afwassen kan dan wel verantwoordelijk lijken maar eigenlijk is het beter om één grote afwas te doen in plaats van 3 kleine afwasjes. Vul daarbij ook altijd de spoelbakken en was en spoel niet af met de kraan open. Dat verbruikt alleen maar onnodig veel water net zoals een bad versus een douche.

2. Neem een douche in plaats van een bad

Wie een douche neemt, verbruikt ongeveer 75 liter water. Dit is een schatting als je ervan uit gaat dat je 5 minuten doucht aan 15 liter water per minuut. In een gemiddeld bad kan zo’n 130 liter water. Wie een bad neemt, verbruikt dus bijna het dubbele.

3. Gebruik eens vaker een emmer

Een emmer gebruiken is een goed idee, bijvoorbeeld in de tuin of bij het wassen van je voertuig. Je auto wassen met de tuinslang verbruikt zo’n 150 liter water. Met een hogedrukreiniger verbruik je zo’n 30 liter water. Met een emmer van 10 liter water zit je dus altijd aan een lager waterverbruik, zelfs al moet je hem een keer extra vullen.

4. Gebruik een douchetimer

Als je bijhoudt hoe lang je onder de douche staat, spaar je behoorlijk wat liters water uit. Als je ervan uit gaat dat je 15 liter per minuut verbruikt, kan je dat aantal liters dus besparen pér minuut! Hier zijn leuke gadgets voor te vinden zoals bijvoorbeeld een douchetimer in de vorm van een zandloper met zuignap om in de douche aan de muur te plakken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de timer op je telefoon aanzetten!

5. Hergebruik water

Het hergebruiken van water, kan je grote besparingen opleveren. Heb je een droogkast met een condensopvangbak, dan kan dat water bijvoorbeeld gebruikt worden om mee te strijken of de planten water te geven. Restjes water uit je waterkoker of uit je waterfilter zijn zelfs kalkvrij en kunnen gebruikt worden voor allerlei klusjes en onderhoud van dieren en planten.