Vochtige kelder behandelen

Vocht in de kelder kan verschillende oorzaken hebben. Vooral wanneer je het probleem wilt oplossen zal je eerst moeten weten wat de oorzaak is. Onderstaand vind je een overzicht van de meest voorkomende oorzaken.

Hoe komt er water in mijn kelder?

Is de oorzaak voor de hand liggend zoals regeninslag via een raam of een lekkage aan één van de waterleidingen of afvoerbuizen dan kan je dit probleem makkelijk en goedkoop oplossen. Is het wat ingewikkelder en heb je te maken grondvocht, scheuren, extreem natte muren en een slecht afvoersysteem, dan kan je gebruikmaken van twee verschillende methodes die vaak toegepast worden: dichting van de muren en drainage.

Kelderdichting of kelderafdichting
De meest grondige en complete oplossing is het volledig afdichten van de kelder. Dit houdt al het externe grondvocht buiten en zorgt ervoor dat er geen schimmels en vochtplekken meer zijn in je kelder. Bij deze methode worden zowel de vloer als de muren behandeld met een waterdichte cementlaag. Het voordeel van deze werkwijze is dat je kelder er meteen ook weer een stuk frisser uitziet. Op deze website vind je meer informatie over kelderdichting.

Drainage
Een wat goedkopere oplossing die vooral toepasbaar is bij extreem vochtige kelders is drainage. Dit is een ingenieus afvoersysteem dat overtollig water meteen loodst naar een netwerk van speciale leidingen en pompen. Hierdoor zal je geen last meer hebben van water in de kelder. Combineer deze methode met voldoende verluchting zodat je muren steeds in contact kunnen komen met verse en droge lucht. Lees hier meer informatie over het draineren van je kelder.

Vochtige kelder droog maken en houden
Wanneer je een van de bovenstaande oplossingen hebt toegepast bij jouw vochtige kelder, wil dat nog niet zeggen dat er geen vocht meer aanwezig kan zijn. De kelder is een ondergrondse ruimte die nauwelijks contact heeft met de buitenlucht en zonlicht waardoor er bijvoorbeeld geregeld condensatievocht kan opduiken. Plaats dus zeker een ventilatiesysteem of zorg voor verluchting zoals roosters of ramen, welke je geregeld kan openen.

Bron: www.murenvochtig.nl